Leven zonder milt
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Feiten over onze milt

Ga naar beneden

Feiten over onze milt Empty Feiten over onze milt

Bericht van Admin za mei 07, 2016 1:18 am

Bouw van de milt

Je milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. De bovenkant is bol, de onderkant vormt zich naar de organen waar je milt tegenaan ligt. De aan- en toevoer van het bloed, verlopen door de miltslagader en miltader. De milt van een volwassene weegt ongeveer 200 gram.

Functie van de millt

De milt heeft verschillende functies:
•Het verwijderen van oude of abnormale rode bloedcellen.
•Vreemde stoffen die circuleren verwijderen.
•Vermenigvuldiging van zogenaamde stamcellen tijdens een periode van hematologische stress.
•Immunologische functie. De milt bevat veel lymfocyten en er worden ook veel antilichamen geproduceerd.
•Opslag van bloedbestanddelen, waaronder de bloedplaatjes.

Werking van de milt

Bloed gaat de milt binnen via de miltslagader en komt eerst in de witte pulpa terecht. Hier kunnen witte bloedcellen geactiveerd worden om je lichaam te beschermen tegen indringers. Vervolgens komt het bloed bij de rode pulpa terecht, waar oude rode bloedcellen en schadelijke bestanddelen uit het bloed worden gehaald. In de rode pulpa liggen ook stamcellen, waardoor je milt nieuwe bloedcellen kan aanmaken. Er ligt veel bloed opgeslagen in de milt, als blijkt dat dit bloed nodig is in je lichaam, dan kan je milt dit bloed naar de rest van je lichaam sturen.

Verwijdering van de milt

Het kan nodig zijn om de milt te verwijderen. Dat heet een splenectomie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de milt gescheurd is bij een ongeluk. Omdat de milt zo’n goed doorbloed orgaan is, verlies je erg veel bloed als hij beschadigd is. Ook bij bepaalde bloedziekten, ziektes van het lymfesysteem of als de milt te snel werkt, is een splenectomie soms noodzakelijk.

Je kunt leven zonder milt, maar als je geen milt meer hebt of als je milt niet goed functioneert, loop je een hoger risico op ernstige infecties. In de eerste twee jaar na de splenectomie is het risico het grootst. Na een miltverwijdering krijg je dan ook het advies om je te laten inenten tegen een aantal bacteriën, zoals de pneumokok en meningokok. Daarnaast is een jaarlijkse griepprik en een noodvoorraad antibiotica in je medicijnkastje aan te bevelen.


Admin
Admin

Aantal berichten : 6
Registratiedatum : 06-05-16
Leeftijd : 45
Woonplaats : Goirle

https://levenzondermilt.forumactie.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum